Myanmar rondreis

December 30, 2017 Off By admin

Azië heeft mij van jongs af aan al geïnteresseerd. Zo ging mijn eerste verre reis naar India. De jaren erop volgende China, Tibet, Nepal, Vietnam, Maleisië, Indonesië en Taiwan. De meeste landen heb ik met de backpack op de rug bezocht in het gezelschap van mijn beste vriendin of partner. In september 2017 ontstond de situatie dat ik de kans had om voor het eerst alleen op reis te gaan. Met mijn voorliefde voor Azië viel mijn keuze al vrij snel op Thailand en Myanmar. Thailand durfde ik wel alleen aan, maar voor Myanmar ging ik op zoek naar georganiseerde vorm. Al vrij snel kwam ik uit bij Outsight. Ik wilde graag een Nederlandse reisorganisatie en daarbij de mogelijkheid om individueel mijn reis te plannen.  Ik wist al wat ik wilde bezoeken in Myanmar en Outsight maakte hiervoor een mooi reisvoorstel. Na de puntjes op de i te hebben gezet was het reisvoorstel compleet en kon de reis beginnen.

De eerste dagen van mijn reis heb ik in Bangkok doorgebracht. Daarna vloog ik naar Mandalay. Toen ik het vliegtuig uitstapte regende het regenpijpen. Ik werd door de chauffeur opgehaald van het vliegveld, die mij probeerde met een paraplu droog te houden. Het regende echter zo hard dat dit niet helemaal lukte. Gelukkig was dit de eerste en de laatste regenbui van mijn reis door Myanmar.

Mandalay

De autorit van het vliegveld naar Mandalay was al prachtig. Na het drukke Bangkok genoot ik van de rust op de weg, het groene uitzicht en alle gouden tempels die uit het landschap sprongen. In het hotel in Mandalay werd ik vriendelijk ontvangen en heb ik direct een dagtrip voor de volgende dag geregeld om de hotspots in de buurt te bezoeken. De volgende dag werd ik rond 8.30 opgehaald en stonden een heleboel tempels op het programma. Ik vond het erg leuk om de verschillende bouwstijlen van de tempels door de jaren heen te zien. De chauffeur had ook een stop bij een klooster geregeld waar de monniken gingen lunchen. Deze monniken gingen met honderden in een rij staan wat met de rode gewaden een erg mooi gezicht was. Persoonlijk vond ik deze activiteit te druk bezocht met andere toeristen die hier allemaal de beste foto wilde maken. Hierdoor had deze plek niet de magische ervaring die het had kunnen hebben. Van andere toeristen begreep ik dat een dag later het niet druk was, dus het is ook een beetje mazzel hebben. De trip eindigde bij de U-Bein bridge waar ik kon blijven tot de zon helemaal onder was. Dit was echt prachtig. Bijna anderhalf uur heb ik op de brug gezeten kijkend naar de zonsondergang, de vissers in en op het water en de mensen die voorbij kwamen.

De volgende dag ben ik met twee Franse jongens die ik in het vliegtuig had ontmoet naar een waterval geweest. Dit was ongeveer 1,5 uur rijden, maar dat is zeker geen straf in het Myanmarese landschap. De wandelroute naar de waterval was prachtig. We werden gegidst door drie kinderen die ons een kortere route lieten zien en mijn hand vasthielden als het heel steil en glad was. Bij de waterval hebben we gezwommen, heerlijk verkoelend! Daarna weer teruglopen, maar dan berg op. Met een hoge luchtvochtigheid en een jetlag een hele uitdaging. Aan het einde van de dag had ik het geluk nogmaals de zonsondergang te mogen zien bij de U-Bein brug. De twee Franse jongens hadden deze nog niet gezien en ik ging graag nog eens mee. Deze keer hebben we een bootje gehuurd om het spektakel te zien. Dit heeft zeer mooie plaatjes opgeleverd en is zeker een aanrader!

Bagan

De volgende dag heb ik de lokale bus gepakt naar Bagan, een gebied met duizenden tempels. Het openbaar vervoer in Myanmar is prima. De bussen zijn niet zo luxe als in Nederland en je wordt de hele rit vermaakt met muziek uit Myanmar en gebeden via het soundsysteem in de bus, maar ook dat heeft zijn charme. Aan het einde van dag kwam ik aan in het hotel in Bagan met zwembad. Vooral dat zwembad was ik wel even aan toe, dus daar ben ik direct ingesprongen.

De volgende dag heb ik zoals de vele toeristen een elektrische brommer gehuurd om het gebied te verkennen. Bagan was het volgende hoogtepunt van mijn reis. Om daar alleen rond te rijden en op verkenning te gaan was super. Ik vond een kleine tempel waar ik na even zoeken ook een trap naar boven vond. Bovenop de tempel had ik een prachtig uitzicht over het hele gebied. Ik heb daar een uurtje genoten van de stilte en het uitzicht, echt prachtig! In de avond ben ik naar de zonsondergang gegaan. Om eerlijk te zijn viel mij dit een beetje tegen omdat ik net als iedereen naar de mooiste tempel was gegaan. Hier was het dus te druk om echt te kunnen genieten van de zonsondergang. Om alle toeristen uit de verschillende landen te bekijken was leuker, dan de zonsondergang zelf.

Mount Popa en Kalaw

De volgende dag ben ik met een privéchauffeur eerst naar Mount Popa gebracht. Dit is een berg waarop een tempelcomplex is gebouwd, niet voor goden maar voor geesten. Er waren dus niet beelden van boeddha’s, maar van mensen. Een erg bijzondere ervaring.

Daarna bracht de chauffeur mij verder naar Kalaw. Dit is hét berggebied om een trekking te doen. Helaas had ik ondertussen een verkoudheid opgelopen en wilde ik op deze plek, die een stuk kouder was dan Bagan, gebruiken om bij te komen. Ik vind het altijd leuk om op een rustdag normale dingen te doen, zoals naar de kapper gaan. Naast een bezoekje aan de kapper ook direct een massage geboekt. Ten slotte zat om de hoek van het hotel een restaurant van een italiaanse eigenaar. Meestal eet ik lokaal eten, maar een verse salade en pasta gingen er zeker in! In dit restaurant heb ik ook een van de meest inspirerende mensen ontmoet van mijn reis: een amerikaanse boeddhist die amerikaanse kinderen begeleiden in een homestay-project in Myanmar. Zijn visie op het land en hoe de verschillende volken in Myanmar samenleven vond ik zeer boeiend, zeker in de periode van de Rohingya’s die langzaam het land uit werden gejaagd. Zelf was ik het boek ‘Birmese Lente’ van ‘Hans Hulst’ (wat echt een aanrader is!) aan het lezen. Het was fijn om over de verhoudingen van de minderheden te praten met iemand die het land al langer kent.

Pindaya grotten en Inle Lake

De volgende dag ging ik met mijn privé chauffeur naar de Pindaya grotten. Deze tussenstop had ik expliciet aangevraagd bij Outsight, want deze grot met duizenden boeddha’s wilde ik heel graag bezoeken. Voor mij was dit echt een magische plek. Je komt steeds weer een nieuwe ruimte binnen met nog meer boeddha’s. Omdat het groot is heb je ook plekjes waar je alleen kan zijn tussen honderden boeddha’s. In deze grot heb ik ook een stukje bladgoud geplakt op een groot boeddha beeld. Dit is een traditie om respect aan de Boeddha te tonen en hem mooier te maken. Normaal voel ik me opgelaten om aan dit soort tradities mee te doen als ik er niet mee ben opgegroeid, maar deze keer voelde het goed om te doen. Ik vond het een heel speciale ervaring.

Na de grotten te hebben bezocht werd ik naar een hotel gebracht  in de buurt van Inle lake. Het dorpje zelf vond ik niet heel bijzonder, maar ik had erg veel zin in de boottocht die ik voor de volgende dag had geboekt bij het hotel. De volgende dag werd ik opgehaald door de bootman voor een tocht over Inle Lake. De omgeving was echt prachtig. Vooral de tocht van de opstapplaats van de boot naar het dorp op Inle lake vond ik heerlijk. De vaart zat er goed in en overal waar vissers bezig. Het uitzicht was adembenemend.

De dorpjes op het water met de verschillende winkeltjes waren leuk. Ik ben zelf zo brutaal geweest om een stukje te weven op een weefgetouw, wat ik al eens eerder had gedaan in Marokko. Erg leuk om zo samen met de bevolking iets te kunnen doen en om via die weg contact te maken. Uiteindelijk bestond een groot deel van de boottocht wel uit winkeltjes bezoeken van allerlei soorten handenarbeid. Het voordeel van een individuele reis is dat ik halverwege de excursie de keuze kon maken om deze in te korten.

Yangon

De volgende dag ben ik naar Yangon (Rangoon) gevlogen. Het laatste punt van mijn reis door Myanmar. Naast de Schwedagonpagode te hebben bezocht, heb ik vooral ook wat Westerse activiteiten ondernomen. Zo heb ik op een dakterras van een groot hotel gezeten en lekker wat gegeten en gedronken met uitzicht op de pagoda. Ook ben ik naar de bioscoop geweest wat ook een ervaring op zich was. Zeker omdat aan het begin van de film het volkslied werd gedraaid en iedereen in de zaal ging staan, erg bijzondere ervaring. Ten slotte heb ik nog in Yangon een aantal plaatsen bezocht die in het boek de Birmese Lente waren beschreven. Het feit dat dit boek mij de hele reis heeft bijgestaan en inzicht heeft gegeven in het land vond ik dit een mooie afsluiting van mijn reis door Myanmar.